معرفی واحد مدیریت بحران

انتشار محتوا: ۳ آبان ۱۴۰۲ ساعت ۱۱:۱۲:۳۹ قبل از ظهر

فرآیند مدیریت بحران مستلزم برنامه ریزی درست، ایجاد آمادگی و فراهم ساختن امکانات و تجهیزات لازم برای رؤیارویی با بحران، به منظور به حداقل رساندن آثار تخریبی حاصل از بحران است. این فرایند شامل یکسری اقدامات هماهنگ و یکپارچه به شرح زیر می باشد.

پیشگیری: مهمترین بخش مدیریت بحران است، چرا که دربردارنده اهداف و راهبردهای حفاظت پیشگیرانه است و شامل اقداماتی از جمله شناسایی خطرات قبل از وقوع، تدوین یک طرح مناسب برای مقابله با وضعیتهای اضطراری/ بحران و سازماندهی منابع موجود برای به حداقل رساندن خطرات مهارشونده است.

آمادگی: مهمترین موارد آمادگی شامل تهیه و تدوین دستورالعمل مناسب، سازمان یافته و مرتبط برای وضعیت اضطراری، مشخص نمودن روش هــای تخلیه و اقدامات احتیاطی، شناسایی افراد و گروههای کاری برای کمک در هنگام وقوع حادثه، آموزش کارکنان و داشتن پوشش بیمه کتابخانه می باشد.

مقابله (اقدامات حین وقوع حادثه): مهمترین اقدامات در مرحله مقابله شناسایی سطوح اضطراری و بحران از طریق رهبری صحنه و حادثه با توجه به شرایط پیش بینی شده و روند توسعه رخداد و امکانات مورد نیاز برای مقابله؛ ارزیابی سریع وضعیت موجود؛ اطمینان از ایمنی کارکنان؛ حفاظت مجموعه از آسیب بیشتر؛ ارزیابی دقیق و جامع از میزان خسارات وارده و شناسایی انواع منابع آسیب دیده می باشد.

تهیه گزارشات آماری، شناسایی ماهیت و نوع آسیب ها و بازسازی: به منظور نجات مواد به طریقی است که میزان آسیب دیدگی منابع و هزینه بازسازی و مرمت بعدی به حداقل برسد.

نقش کتابخانه ها در مدیریت بحران

کتابخانه‌­های علوم پزشکی به مثابه قلب تپنده نظام سلامت کشور، عهده دار انتقال اطلاعات مناسب و به هنگام به شریان‌های جامعه هستند. بنابراین در حوزه مدیریت بحران‌­های طبیعی مانند زلزله و سیل و ...، یا بیماری‌­های واگیر و همه‌­گیرحائز نقش محوری و اساسی هستند؛ لذا بایستی در رویارویی با چنین بحران­هایی بتوانند مقتدارانه عمل کنند.

کتابخانه­‌ها به عنوان مراکز اطلاع‌­رسانی در جامعه در عصر جدید کارکردهای متمایزی می­‌پذیرند. آشنایی مدیران و کارکنان کتابخانه‌­ها با مباحث مدیریت بحران، می‌­تواند کتابخانه را در ارائه خدمات هرچه مفیدتر در زمان وقوع بلایای طبیعی، یاری دهد. در این میان استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات مانند شبکه‌­های اجتماعی، خدمات پست الکترونیکی، پزشکی ازراه دور با همکاری کتابداران پزشکی و انتشار آنلاین تصاویر حوادث طبیعی از طریق کتابخانه؛ کتابخانه را در راستای این مهم توانمندتر خواهد ساخت.

انواع حوادث:

الف) حوادث طبیعی

ب ) حوادث غیرطبیعی( ساخته دست بشر(

ناگهانی: مثل سیل – زلزله – طوفان – آتشفشان – رانش زمین

درازمدت: مثل اپیدمی – خشکسالی – قحطی

انواع بحرانها :

ناگهانی: مثل سوانح ساختمانی – تصادفات – انفجارات – آتش سوزی

درازمدت: مثل درگیری های داخلی و اغتشاشات اجتماعی – جنگ

طراحی و پشتیبانی: پورتال زینوپارس